Σταθμοί του μετρό .. έργα τέχνης του design

Χρησιμοποιείτε το μετρό για να σας μεταφέρει καθημερινά από και προς την εργασία σας; Εάν ναι, γνωρίζετε ότι η μετακίνηση μπορεί να γίνει λίγο μονότονη με τους μονόχρωμους τοίχους και τους μπεζ διάδρομους ενός σταθμού. Προκειμένου να προστεθεί ένα άγγιγμα δημιουργικότητας στο σύστημα δημόσιας διαμετακόμισης, πόλεις σε ολόκληρο τον σόσμο μετατρέπουν τους ‘βαρετούς’ σταθμούς σε ‘εμπειρίες’.
Θα κάνουμε μια περιήγηση στους πιο όμορφους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου στον κόσμο, με στάσεις που φωτίζουν με ψηφιδωτά, επιδεικνύουν χειροποίητες κατασκευές και ακόμη μεταφέρουν επιβάτες στις σελίδες ενός μυθιστορήματος του Ιουλίου Βέρν.

 

All aboard! Ήρθε η ώρα να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο και να εξερευνήσετε μερικούς από τους πιο όμορφους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου.

 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΛΕΔΟ (ΝΑΠΟΛΗ, ΙΤΑΛΙΑ)

Οι πιο όμορφες υπογείων σταθμών

Φωτογραφία: luckyraccoon

Το 2012, ο σταθμός του μετρό Toledo στη Νάπολη της Ιταλίας έκανε το θεαματικό του ντεμπούτο. Σχεδιασμένο από την ισπανική εταιρία “Όσκαρ Tusquets Blanca”, αυτή η στάση με θέμα το νερό και το φως γιορτάζεται για τα όμορφα μπλε και λευκά ψηφιδωτά, τα οποία μετατρέπουν την κυλιόμενη σκάλα σε μια αιθέρια εμπειρία.

Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε από την επιθυμία του Blanca να συνεργαστεί με καλλιτέχνες γλύπτες, ζωγράφος και κεραμίστες – μια κίνηση που πιστεύει ότι «κάνει άλλους αρχιτέκτονες να αισθανθούν άβολα».

 

ΣΤΑΘΜΟΣ 28ΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ)

Οι πιο όμορφες στάσεις μετρό

Φωτογραφία: Marc A. Hermann

Ένας άλλος σταθμός που συνδυάζει τέλεια τις σιδηροδρομικές πλατφόρμες με πλακιδία είναι ο σταθμός 28th Street της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα φέτος, το Roaming Underfoot – μια σειρά από λαμπερά μωσαϊκά λουλουδιών από τη Nancy Blum – ξεπέρασε κάθε φαντασία σε αυτό το σταθμό του μετρό.

Με στόχο να μετατρέψει τον απαράμιλλο χώρο σε ένα “ευχάριστο μέρος για να απολαύσετε κάθε εποχή”, η Blum ενσωμάτωσε τα τοπικά άνθη στο σχεδιασμό της.

 

ΣΤΑΘΜΟΣ BOULEVARD FORMOSA (KAOHSIUNG, ΤΑΪΒΑΝ)

Οι πιο όμορφες στάσεις του μετρό

Φωτογραφία: Christopher YC Wong

Βρίσκεται στην περιοχή Sinsing του Kaohsiung, στην Ταϊβάν, το φωτεινό “Dome of Light” στη λεωφόρο Formosa σχεδιάστηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Narcissus Quagliata. Περιέχει 4.500 γυάλινες πλάκες και με διάμετρο 35 μέτρα, ο θόλος αυτός είναι σήμερα ο μεγαλύτερος υαλοπίνακας στον κόσμο.

Εκτός από το εκπληκτικό μέγεθος του, η εγκατάσταση γιορτάζεται για τον συμβολισμό που προκαλεί τη σκέψη του. “Ο θόλος χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια που το καθένα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό παγκόσμιο θέμα” εξηγεί ο καλλιτέχνης. “Προς το κάτω άκρο του θόλου θα βρείτε μικρότερα μεμονωμένα στοιχεία. Αυτά είναι αρχέτυπα συμβολικά των ανθρώπινων συναισθημάτων.”

 

ΣΤΑΘΜΟΣ KOMSOMOLSKAYA (ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ)

Οι πιο όμορφες υπογείων σταθμών

Φωτογραφία: Gubin Yury

Η ρωσική αρχιτεκτονική είναι γνωστή για την πολυτέλεια και ο σταθμός Komsomolskaya στη Μόσχα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σχεδιασμένο σε μπαρόκ στιλ από τον διάσημο αρχιτέκτονα Alexey Shchusev , ο κόμβος αυτός διαθέτει μια κίτρινη, θολωτή οροφή διακοσμημένη με περίτεχνα ζωάκια και υποστηριζόμενη από 68 κολώνες με λευκό μάρμαρο.

Η Komsomolskaya προοριζόταν να συμβολίζει την κορυφή του στυλ της σταλινικής αυτοκρατορίας-μια έμπνευση που διερευνήθηκε περαιτέρω σε μια σειρά από οκτώ μνημειώδεις ψηφιδωτούς πίνακες που απεικονίζουν τη ρωσική ιστορία.

 

ΣΤΑΘΜΟΣ T-CENTRALEN (ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ)

Οι πιο όμορφες στάσεις του μετρό

Φωτογραφία: orxy

Ο σταθμός T-Centralen της Στοκχόλμης είναι ο κεντρικός κόμβος του υπόγειου συστήματος της πόλης. Με τους τοίχους που μοιάζουν με σπηλιές, διακοσμημένοι με ζωγραφισμένα στο χέρι άνθη, αυτή η στάση είναι ένας από τους 100 πολυσύχναστους σταθμούς της Στοκχόλμης.

Οι πίνακες που καλύπτουν τους τοίχους του Σταθμού T-Centralen δημιουργήθηκαν από το φινλανδό καλλιτέχνη Per Olof Ultvedt το 1975. Σκεπτόμενος στρατηγικά χωρίς να θυσιάζει την αισθητική, ο Ultvedt επέλεξε να αποδώσει τα σχέδιά του σε μια πανέμορφη σκιά του μπλε, με σκοπό να δώσει μια αίσθηση ηρεμίας καθώς οι πολίτες περπατούν βιαστικά από και προς τα τρένα τους.

 

ΣΤΑΘΜΟΣ ARTS ET METIER (ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ)

Σταθμός μετρό Arts-et-Metiers (Ligne 11)

Φωτογραφία: Loic Lagarde

Τοποθετημένο κάτω από το “Musée des arts et métiers” του Παρισιού, που είναι αφιερωμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις και τον βιομηχανικό σχεδιασμό της Γαλλίας, βρίσκεται ο σταθμός Arts et métiers του μετρό. Εμπνευσμένος και θυμίζοντας σκόπιμα ένα μυθιστόρημα του Jules Verne, αυτή η στάση παρουσιάζει μια αισθητική steampunk που σχεδιάστηκε από τον Βέλγο καλλιτέχνη François Schuiten.

Ο σταθμός είναι επενδεδυμένος με γυαλιστερά φύλλα χαλκού διακεκομμένα με κυκλικά παράθυρα (φινιστρίνια). Πίσω από το γυαλί αυτών των κυκλικών παραθύρων υπάχουν διοράματα που αναφέρουν κάποιες από τις εφευρέσεις που βρίσκονται στο μουσείο. Μια σειρά εργαλείων, τροχαλιών και οδοντωτών τροχών στην θολωτή οροφή, αιωρούνται ακριβώς πάνω από τις σιδηροδρομικές διαδρομές.