Ποιο είναι το καλύτερο ξύλο για έπιπλα;

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιο είναι το καλύτερο ξύλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα έπιπλα του σπιτιού μας. Αυτό που θα συνδυάσει ποιότητα, υψηλή αισθητική και αντοχή. Υπάρχουν αμέτρητες κατηγορίες ξύλων για αμέτρητες χρήσεις. Ξύλο για τραπεζαρία, ξύλο για καρέκλες, πολυθρόνες ή σκαμπό, για γραφεία, ράφια, συρτάρια, κλπ. Ας αναλύσουμε λοιπόν, κάποιες από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε. 

Δρυς

Το ξύλο δρυς ή αλλιώς βελανιδιά αποτελεί ένα από τα ποιο διαδεδομένα είδη ξύλου. Μπορεί να διαχωριστεί σε δυο ποικιλίες: τη λευκή δρυς και την κόκκινη, η οποία είναι γνωστή και ως μαύρη δρυς λόγω του φλοιού της. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό ξύλο και σκληρό με ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στη φθορά, όπως πχ. στις γρατζουνιές και τις χαρακιές. Τα ιδιαίτερα νερά του ξύλου αυτού προσδίδουν χαρακτήρα και κομψότητα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για έπιπλα όπως τραπεζαρίες, μπουφέδες, ράφια, βιβλιοθήκες, ντουλάπια, κ.α.

Οξιά

Η οξιά αποτελεί ένα εξίσου δημοφιλές ξύλο για έπιπλα. Χρησιμοποιείται αρκετά διότι εκπνέει το αίσθημα της ζεστασιάς και της οικειοποίησης του χώρου λόγω του χρώματος που διαθέτει με την ελαφριά κοκκινωπή – καφέ απόχρωση. Η οξιά αποτελεί ένα ισχυρό και σκληρό ξύλο συνεπώς δε τίθεται θέμα αντοχής. Παράλληλα, η ελαστικότητα που διαθέτει, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, το καθιστά ιδανικό για την κατασκευή καμπυλωτών επίπλων και όχι μόνο. Επιλέγεται για τραπεζαρίες, καρέκλες, ντουλάπες, γραφεία, συρτάρια, κλπ. 

Καρυδιά

Η καρυδιά είναι ένα ευρέως γνωστό είδος ξύλου, εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, σκληρό και ανθεκτικό χωρίς όμως να διαθέτει μεγάλο βάρος. Διαθέτει πλούσιο χρώμα σε διάφορες αποχρώσεις και απαλή – λεπτή υφή. Αν και σκληρό ξύλο έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται εύκολα στις απαιτήσεις μας και διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες επεξεργασίας. Προσφέρει άριστο φινίρισμα και υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα. Αποτελεί ιδανικό ξύλο για τραπεζαρίες, τραπεζάκια καφέ, κλπ.

Τι απόχρωση ξύλου να επιλέξω;

Για να επιλέξω το κατάλληλο χρώμα στο έπιπλο μου θα πρέπει πρώτα να μελετήσω τους τόνους και τα χρώματα που έχω στην επιλογή μου καθώς το έπιπλο που θα δημιουργήσω θα αποτελεί κομμάτι αφενός της καθημερινότητας μου και αφετέρου του χαρακτήρα μου. Οι ανοιχτοί τόνοι προσδίδουν απλότητα και δίνουν φως στο χώρο. Οι γκρίζοι τόνοι αποτελούν μια επιλογή αρκετά ξεκούραστη για το μάτι και σηματοδοτούν ένα πιο βιομηχανικό στυλ και ύφος. Οι σκούρες αποχρώσεις προσδίδουν ένα αίσθημα πολυτέλειας και ποιότητας στα έπιπλα μας. Οι ανοιχτόχρωμες ξύλινες επιφάνειες αγκαλιάζουν πιο εύκολα το χώρο και τη καθημερινότητα μας όμως οι σκουρόχρωμες μας ελκύουν το ενδιαφέρον με το μυστηριώδες στυλ τους. 

Να προτιμήσω μασίφ ξύλο;

Το μασίφ είναι συμπαγές ξύλο και αποτελεί ένα φυσικό προϊόν με διαφοροποιήσεις στα χρώματα και τις υφές. Διαθέτει ανθεκτικότητα στη φθορά και με κατάλληλη φροντίδα μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν ακέραιο με το πέρασμα του χρόνου. Η ομορφιά της φυσικότητας του μασίφ ξύλου αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα προτερήματα της επιλογής του. 

Item added to cart.
0 items - 0